Lain vaatimukset täyttävä ilmoituskanava – Visleri
Ilmoittajansuojelulaki tuli voimaan 1.1.2023. Lain mukaan vähintään 50 työntekijää työllistävillä yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioilla on velvollisuus perustaa sisäinen anonyymi ilmoituskanava.
Ilmoittajansuojelulailla täytetään Euroopan unionin ilmoittajan suojaa vahvistava whistleblower- tai whistleblowing-direktiivin nimellä kulkevan direktiivin vaatimukset. Direktiivin tarkoituksena on varmistaa, että henkilöt, jotka työnsä yhteydessä havaitsevat tai epäilevät väärinkäytöksiä, voivat ilmoittaa asiasta turvallisesti.
Lisätiedot Finlex: Laki Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta
Visleri on säädösten ja direktiivin vaatimukset täyttävä ilmoituskanavaratkaisu.
Se on nopea ottaa käyttöön, helppokäyttöinen ilmoitusten vastaanottajalle ja kustannustehokas organisaation näkökulmasta.
Mitä voi ilmoittaa?
Ilmoituskanavan kautta kuntalaiset, asiakkaat, työntekijät ja muut sidosryhmät voivat ilmoittaa epäilyksensä tapahtuneesta väärinkäytöksestä tai toimintaperiaatteiden rikkomisesta.
Epäillyt rikkomukset voivat olla vakavia lain rikkomuksia tai muita ohjeisen ja sääntöjen vastaisia vakavia rikkomuksia, joilla voi olla haitallista vaikutusta organisaatiolle itselleen tai sen asiakkaille ja yhteistyökumppaneille. Näitä ovat esimerkiksi ohjeidenvastaisen lahjan/vieraanvaraisuuden vastaanottaminen, luottamuksellisen tiedon tai sisäpiiritiedon väärinkäyttö, luottamuksellisten asiakastietojen paljastaminen ulkopuoliselle ilman erillistä perustetta tai esteellisyystilanteet päätöksenteossa.
Ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti
Visleri ilmoituskanava on toteutettu teknisesti siten, että ilmoittajaa ei voida tunnistaa, jos ilmoituksen haluaa tehdä nimettömänä. Kaikki ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti nimettyjen käsittelijöiden toimesta sekä ilmoituksen tekijän että kohteen yksityisyyttä suojaten. Henkilötietojen käsittelyssä noudatetaan yleisen tietosuoja-asetuksen 2016/679 mukaisia velvoitteita. Lomakkeella lähetetyt viestit kulkevat suojatussa sähköpostiyhteydessä.
Ilmoituksen käsittelyn eteneminen
Kun organisaatio saa ilmoituksen toimintaansa liittyvästä väärinkäytösepäilystä, sen on toimitettava yhteystietonsa jättäneelle ilmoittajalle ilmoituksen vastaanottoilmoitus viimeistään seitsemän päivän kuluessa. Tämän jälkeen organisaatio käynnistää sisäisen tutkinnan, jossa selvitetään ilmoituksen sisältämän epäilyn paikkansapitävyys ja mikäli aihetta on, käynnistetään toimenpiteet rikkomiseen puuttumiseksi. Tässä yhteydessä tapahtuu myös sen arviointi, sovelletaanko ilmoitukseen ja ilmoittajaan ilmoittajansuojelulakia sekä siihen liittyviä velvoitteita.
Mikäli ilmoittaja on jättänyt yhteystietonsa, organisaatio voi myös olla tarvittaessa yhteydessä ilmoittajaan asiaan liittyvien lisäkysymysten osalta.